LODM 2019 28.6.2019

28.06.2019 00:00

Dobojováno. Olympiáda dětí a mládeže skončila. Jihočeský kraj je v celkovém pořadí na 9. místě

Olympiáda dětí a mládeže 2019.

4 dny se mladé jihočeské sportovní naděje snažily o co nejlepší výsledky na Olympiádě dětí a mládeže 2019, kterou letos hostil Liberecký kraj. Reprezentovaly nejen sami sebe, ale také svou školu, svůj klub a svůj kraj. Do Liberce z jižních Čech vyrazilo 244 mladých sportovců za doprovodu 45 trenérů. Očekávání byla zřejmá: polepšit si v celkovém pořadí krajů oproti minulému roku, kdy v Brně skončili na jedenácté příčce. A to vyšlo! S bilancí 3 zlaté, 9 stříbrných a 14 bronzových medailí obsadil Jihočeský kraj v konečném pořadí 9. místo.

„Atleti vtipkovali, že domů pojedou s bramborovým salátem," směje se vedoucí výpravy Veronika Nováková. „Brambory vedou, no...“. „Děti jsou trochu smutné, že tu tolik medaili nemají,“ dodává kolega Jan Steinbauer.

Nejvíce zazářila nečekaná hvězdička Eliška Vokatá. Třináctiletá plavkyně na své první ODM vedle dvou pátých míst a jednoho čtvrtého posbírala bronz, dvě stříbra a jedno zlato. „To je hodně velký talent olympiády,“ tvrdí Veronika Nováková. „Celkově cítíme, že jsme tu jako kraj uspěli. Olympiáda se nám i přes několik čtvrtých míst povedla“.

Nejcennější kov získal také patnáctiletý Martin Kozojed v triatlonu a šestnáctiletý Matěj Nedvěd za střelbu. „U té jsme úspěch očekávali, překvapil i stolní tenis (stříbro a dva brozny, pozn.). Cyklistika ale nevyšla,“ říká smířeně Steinbauer. V závodech na kolech totiž vedení výpravy očekávalo větší úspěch než jeden bronz. Přesto převládají pozitivní pocity. Jihočechy navíc zaujala kvalitní sportoviště včetně okolní přírody, do níž byla zasazena.

Štafetu teď přebírá Karlovarský kraj, který symbolicky převzal vlajku Českého olympijského výboru. V příštím roce se ujme zimní verze mládežnických her. Pořadatel dalšího letního ročníku v roce 2021 zatím není znám. „Výběrové řízení jsme do krajů rozeslali pár týdnů před ODM 2019, aby se hejtmani a zástupci krajů mohli na tu atmosféru přijet podívat a následně podat kandidaturu,“ vysvětlil za ČOV Filip Šuman. Kam se sportovci v červnu 2021 vypraví, bude oznámeno na podzim. 

Za Jihočeský kraj bychom rádi poděkovali všem, kteří hájili naše barvy. Nejen za reprezentaci kraje, ale i za snahu, píli, odříkání a také za příklad, který všichni mladí sportovci dávají ostatním vrstevníkům.